Brister hos Socialamyndigheten.

Detta är vad mitt svenska arbete handlar om: Alltså vissa brister som finns inom den Socialamyndigheten när det gäller omhändertagande av barn och ungdommar!


Inledning:


Jag har valt att skriva om de brister som finns inom den socialamyndigheten när det gäller barn som blivit fosterhems placerade eller på barnhem. Varför jag vill skriva om det är för att jag själv har suttit i den situationen och känner många som har eller åker i samma båt som jag gjorde. Och det är inte okej att Socialen inte ser till barnens bästa, fast de tror sig göra det!


Syfte:


Syftet med detta arbete är att nå ut till alla som är villiga att engagera sig i att försöka få den socialamyndigheten att ändra på sig och att undersöka om den socialamyndigheten verkligen agerar rätt!

Tanken bakom detta är att få upp ögonen på folk om att Socialen inte alltid behandlar barnen på rätt sätt!


Frågorna jag ställer mig själv i detta är:

1) Agerar verkligen socialen på rätt sätt när dom fosterplacerar ett
barn?
2) Finns det någon inom familjen som är en bättre vårdnadshavare istället för ett fosterhem?
3) Frågar dem barnet/barnen om vad han/hon vill?
4) Ser dom verkligen till barnens bästa?

 

Metod:

Jag har använt mig av internet, tidningar och även egna erfarenheter. Tidningar som expressen och aftonbladet. På internet har jag googlat, kom bland annat in på Folkpartiet Liberalernas sida och hittade en hel del intressant information om en undersökning som dom har gjort.
http://www.folkpartiet.se, http://fp.episerverhotell.net/FPTemplates/AreaContentPage____97054.aspx., http://fp.episerverhotell.net/FPTemplates/AreaContentPage____97051.aspx , http://fp.episerverhotell.net/FPTemplates/AreaContentPage____97050.aspx , http://www.moderat.se/web/Nyheter_963.aspx?
UsePrintableVersion=true
,
http://www.jpinfonet.se/Produkter/JP-Infonets-tjanster/JP-Socialnet/Analys-1/


Jag har valt att vinkla detta arbete utifrån egna erfarenheter, åsikter och utifrån den fakta jag hittat på folkpartiets hemsida.


Avhandling:


Som jag skrev tidigare så skriver jag om detta ämne för att jag tycker att Socialen inte behandlar barn på rätt sätt. Tycker inte alltid att dom verkligen ser till banet/barnens bästa!


Kan skriva lite om det som folkpartiet har tagit upp på sin hemsida och det handlar om en granskning som bl.a länsstyrelsen har gjort av alla landets HVB-hem (hem för vård eller boende) på dessa boenden bor barn och ungdommar som som enligt socialen inte kan bo hemma längre av en massa olika skäl. Och nu har man upptäkt att det förekommer en massa brister på dessa hem och det är allvarligt, barn har utsatts för misshandel, kränkningar och sexuella övergrepp.
Är det verkligen okej att barn som farit illa hemma ska hamna på ett sådant ställe där misshandeln förtsätter?


Med tanke på att många barn och ungdommar har blivit placerade på dessa ställen med tvång är det väl inte mer än rätt att dem ska ha rätt till att känna sig trygga och skyddade!


Under 2007 blev över 2700 skånska barn och ungdommar placerade i familjehem eller på HVB. Eftersom att ansvaret över barnen/ungdommarna tas över av samhället när dom tas från sina föräldrar så är det ju viktigt att det ansvaret tas på allvar men det har det inte gjort.
 

Tycker att man ska stärka tillsynen på fosterhem, barnhem och HVB-hem, om inte minst för barnens skull. Varför inte prata med barnen om vad dom verkligen vill och sen försöka lösa det utifrån vad barnet vill?


Ibland är det kanske bättre att barnet hamnar hos en familjemedlem, där känner sig barnet iaf tryggt och älskat och får va med sina närmaste!


Barn -och ungdomsvården har inte tagit sitt fullaste ansvar och det är ett STORT misslyckande. Hur ska man nu kunna lite på att barnen får det de behöver när dem tas från sina föräldrar?


Finns tydligen inga direkt tydliga krav på hur vården för dessa utsatta barn/ungdommar ska bedrivas och bara det är ju oacceptabelt! Det är Socialens skyldighet att överväga fortsatt vård var sjätte månad, men alla kommuner tillgodoser inte dessa krav!


Tycker alla barn och ungdommar som är placerade måste få komma till tals och att besöken av Socialen måste utökas annars blir ingenting bättre för vården av barn och ungdommar som placeras. Allt måste skärpas till och kontrolleras ordentligt.


Tanken bakom en LVU (lagen om vård av unga) är att när kommunen tagit över föräldrarollen så skall barnet utvecklas i positiv riktning och känna att han/hon har en trygg framtid, inte ska de behöva råka ut för mer skada.


Om Sverige nu har råd att lägga ca: 8 miljarder kronor per år på omhändertagna barn borde dom ju kunna trygga framtiden för dessa barn och ungdommar.


Just i denna punkt här nedan håller jag helt och hållet med folkpartiet och hoppas det blir en ändring! 


"Barnens rätt att komma till tals inom socialtjänsten och vid LVU har stärkts sedan den 1 april i år. För att stödja barnens rätt till inflytande återstår dock mycket. I år har flera granskningsrapporter visat att varken socialtjänsten, HVB-hemmen eller länsstyrelserna lever upp till Barnkonventionernas intentioner. Vi hoppas och utgår från att de insatser som Folkpartiet vill införa på sikt kommer att bidra till en bättre vård för placerade barn och unga." Skriver Madelaine Pavlidis (fp) i Punblicerad i Östgöta Correspondenten våren 2009


Är det inte bättre att barn adopteras bort istället för att bli placerade på olika hem? Tycker att det är bättre om de utsatta barnen kan bli bort adopterade till tex: ett homosexuellt par som har så mycket mer att ge än ett HVB-hem har att erbjuda. Hos paret får barnet iaf en trygg och säker uppväxt med en massa kärlek!
En tryggad framtid! Ett fast permanent boende istället för att kanske flytta omkring och inte känna att man har ett hem och en familj.
Bara för att man blir omhändertagen betyder det inte att man har mindre värde, barnen är vår framtid, man skall ta hand om dem!




Kommentarer
Postat av: CaJjO

Du har verkligen lagt tid på de men de blev bra... =)hoppas folk en dag börjar fatta lite bättre spec soc

2009-12-14 @ 23:38:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0